متهم ردیف اول سیل مازندران كیست؟
به گزارش گل پیچ یك زمین شناس اظهار داشت: مقصر اصلی بروز خسارات فراوان سیل های اخیر خود انسان است چونكه عدم آینده نگری و هم كم توجهی به منابع طبیعی سبب شده تا رحمت های الهی حالا به نقمت تبدیل گردد.
سید رمضان موسوی در گفت و گو با ایسنا، تجاوز به حریم رودها و دره ها و ایجاد موانع بر سر مسیر اصلی آب را دلیل اصلی وقوع سیلاب و افزایش خسارات ناشی از آن دانست و اظهار داشت: رودخانه ها و آبراه ها، گذرگاه جمع آوری و عبور آب در ارتفاعات و كوهستان ها، مجاری هدایت آب های سطحی و نزولات جوی به پایین دست هستند كه با اندك تصرف و تجاوز در حریم آنها مسیر طبیعی حركت آب دستخوش دگرگونی خواهد شد.
وی، سیلاب را جاری شدن آب های ناشی از بارش بیش از اندازه در محدوده ای غیر از مسیر اصلی و عادی آبراه و رود معرفی نمود و اضافه كرد: اقلیم و آب و هوای كره زمین به نحوی است كه در یك دوره زمانی مشخص تكرار شده و خشكسالی و سیلاب به صورت پریودیك ( Periodic ) عمل می كند.
این زمین شناس با تصریح اینكه مقصر اصلی بروز خسارات فراوان خود انسان است، اظهار داشت: عدم آینده نگری و هم كم توجهی به منابع طبیعی سبب شده تا رحمت های الهی حالا به نقمت تبدیل گشته و از آن بعنوان بلای طبیعی یاد شود در صورتیكه هیچ عارضه طبیعی نمی تواند بعنوان مقصر این پدیده ها باشد.
توجه جدی به حریم رودها در سایر كشورها
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینكه در تمام دنیا مسیر و محدوده اصلی رودها شناسایی و پهنه بندی می شود، تصریح كرد: در دنیای توسعه یافته امروز با اعمال پهنه بندی حق و حقوق و هم محدوده طبیعی مانور رودخانه ها مغتنم شمرده می شود و چنانچه دخالت و تجاوزی به حریم آبراه ها صورت گیرد بلافاصله حذف و رفع شده و فضا برای مسیر اصلی آزاد و باز گذاشته خواهد شد.
موسوی با اشاره به اینكه اغلب شهرها و روستاهای كشور در كنار رودخانه ها بوجود آمده و در طرفین رودها گسترش پیدا كردند، تصریح كرد: اعمال توسعه و افزایش كاربری برای فعالیت و زندگی بشر با تجاوز ظالمانه به حریم رودها سبب شده تا سیلاب هایی با دوره بازگشت چندصد ساله كه جز رفتار طبیعی رودخانه است، خسارات فراوانی به ارمغان بیاورد.
دو راهكار برای رفع تجاوز
استاد دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی ساری خواهان مشخص شدن حدود رودخانه ها و دره ها شد و تصریح كرد: باید با استفاده از آخرین تكنولوژی ماهواره ای، علوم جغرافیا و GIS و هم مهندسی كاربردی محدوده رودها و میزان تجاوزات مشخص شده و بلافاصله رفع تخلف و تجاوز انجام گیرد.
موسوی با تاكید بر ترمیم زخم هایی كه بر بدنه طبیعت وارد شده است، اظهار داشت: عمیق شدن و افزایش شیب دره ها و هم فرسایش و كنده شدن بستر آنها زخم هایی است كه باید با اجرای عملیات مكانیكی، بایومكانیكی و بایولوژیكی ترمیم شده و التیام پیدا كند تا با بارش های بعدی این جراحات عمیق تر نشوند.
نابودی جنگل ها دلیل دیگر افزایش خسارات ناشی از سیل
عضو هیئت علمی دانشكده منابع طبیعی ساری با انتقاد از تجاوز انسان به عرصه های طبیعی بخصوص جنگل ها و هم قطع درختان جنگلی و تبدیل عرصه های منابع طبیعی به زمین های مزروعی اظهار داشت: لخت شدن زمین ها در مناطق جنگلی سبب تشدید ایجاد روان آب حاصل از بارش و در نتیجه وقوع سیلاب شده كه در نهایت باعث رانش، لغزش و زمین لغزه می شود.
موسوی، تبدیل عرصه های جنگلی به روستا و مزارع را مصداقی از عدم رفتار نامناسب با طبیعت دانست و تصریح كرد: خالی بودن زمین از پوشش گیاهی سبب ایجاد روان آب همراه با رانش و فرسایش خاك شده كه در نتیجه این آبها سبب ایجاد رسوب پشت سدهای گران قیمت كشور می شود و حجم آب پشت آنها را می كاهد.
منابع طبیعی و آبخیزداری كشور در انتظار توجه بیشتر
این زمین شناس ضمن اشاره به دستور مقام معظم رهبری در خصوص كاشت نهال، خواهان كمك رسانی و درمان دردهای منابع طبیعی كشور شد و اظهار نمود: چنانچه جمعیت استان مازندران هر یك چند نهال كاشته و مسئولان منابع طبیعی كشور در ترویج نهال كاری همت بیشتری به كار گیرند خسارات ناشی از جانب طبیعت به مراتب كاهش پیدا خواهد نمود.
موسوی، عرصه های منابع طبیعی و بخصوص آبخیزداری كشور را زخم خورده، توصیف و تصریح كرد: پارسال مقام معظم رهبری از محل صندوق توسعه 50 میلیون دلار اعتبار برای آبخیزداری در نظر گرفتند كه انتظار داریم این میزان امسال به 20 برابر افزایش یابد چونكه مبلغ تخصیصی با وجود لازم بودن كافی نبود.
استادیار گروه آبخیزداری دانشكده منابع طبیعی ساری با تصریح اینكه برای ترمیم نقصها و جراحت آبخیزداری و منابع طبیعی كشور هرچه بیشتر هزینه نماییم در آینده كمتر صدمه خواهیم دید، اظهار داشت: هر یك ریال هزینه در این زمینه سبب 10 برابر شدن كاهش خسارات شده و چه بسا اگر حالا در فكر چاره نباشیم خساراتی به مراتب سنگین تر در آینده در انتظار خواهد بود.
ذوب شدن یخچال ها سبب تشدید سیلاب
عضو هیئت علمی و استاد دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینكه بعضی از بارش های اخیر سبب ذوب شدن یخچال ها در بعضی مناطق و استان های كشور می شود، اظهار نمود: این افزایش روان آب امری طبیعی بوده و چاره ای جز بازگشایی مسیر اصلی رودها و آزادسازی مسیل ها وجود ندارد.
موسوی راه اندازی آب بندان ها در راه آب راه ها را مانع جلوگیری، كنده شدن و عمیق شدن دره ها دانست و تصریح كرد: ایجاد آب بندان سبب شكسته شدن انرژی آب شده و قدرت آنرا می كاهد كه این امر به عدم تشكیل سیلاب كمك شایانی خواهد نمود.
عدم دوراندیشی كارشناسان یكی دیگر از علل خسارات سیل
وی با انتقاد از عملكرد نامناسب مهندسان در اجرای پروژه های زیرساختی كشور خاطرنشان كرد: عمده خسارات ناشی از سیل اخیر در كشور مربوط به عدم آگاهی، بی توجهی و دانش پایین مجموعه مهندسانی است كه بدون مطالعه و آینده نگری و به دور از محاسبات علمی دست به راه اندازی و ایجاد پروژه های زیرساختی كشور می زنند.
آق قلا نمونه بارز بی كفایتی مهندسان اجرایی
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی ساری نمونه بارز و مصداق عینی بی توجهی مهندسان در اجرای پروژه های زیرساختی را شهر آق قلا و خسارات فراوان سیل در این منطقه عنوان و اظهار نمود: رفتار بدون مطالعه و غیركارشناسی بخصوص در مورد اجرای پروژه های زیرساختی به وضوح در این شهر خودنمایی می كند.
وی از وجود دو پل قدیمی و جدید در مجاورت یكدیگر بعنوان نمونه یاد كرد و اضافه كرد: پل قدیمی 100 ساله با ارتفاع مناسب و محاسبه شده، به شكلی قرار گرفته كه ارتفاع آب تا پایین ترین قسمت پل بیشتر از یك متر است اما در پل جدید اعمال ارتفاع كم سبب شده تا به جای عبور آب از زیر پل، سازه بعنوان یك سد عمل كرده و باعث پس زدن آب و هدایت آن به سمت شهر شود.
موسوی از اشتباه محاسباتی و فاحش در مورد اجرای پروژه رینگ شهری و هم خطوط ریلی راه آهن گرگان به اینچه برون پرده برداشت و خاطرنشان كرد: راه اندازی كمربندی شهر آق قلا در ضلع شرقی شهر می توانست بعنوان یك سد مصنوعی عمل كرده و تا حدودی مانع از ورود آب به شهر شود اما اجرای این پروژه با جانمایی نادرست در ضلع غربی سبب شد تا آب پشت این سد مصنوعی گیر كرده و سبب بالا آمدن و طغیان در شهر شود.
وی همینطور در ادامه با انتقاد مشابه از راه اندازی خطوط ریلی در این شهر اضافه كرد: اندكی هزینه بیشتر در اجرای پروژه و راه اندازی راه آهن گرگان به اینچه برون در ضلع شرقی شهر آق قلا، كمك بزرگی به مهار سیلاب می كرد اما اجرای غلط این پروژه هم كه به مثابه یك سد مصنوعی عمل كرد، سبب بالا آمدن آب در شهر شد تا سرانجام با انهدام و شكسته شدن این سد مسیر عبور آب باز شود.
لزوم ورود اساتید دانشگاه ها به مراكز اجرایی و اداری
موسوی با تصریح اینكه مراكز اجرایی و اداری كشور با دانشگاه ها قهر بوده و اساتید غریبه ترین افراد در جامعه نسبت به حوزه اجرا هستند، تصریح كرد: ارتباط و تعامل بیشتر بین دانشگاه ها و مراكز اجرایی و اداری سبب تحكیم پروژه ها و فعالیت های اجرایی می شود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب