در گفت وگو با گل پیچ مطرح شد؛
خوزستان بهشت تنوع حیات وحش
به گزارش گل پیچ فعال محیط زیست خوزستان اظهار داشت: خوزستان بهشت پرنده نگری خاورمیانه است و از نظر اکوتوریسم می تواند قطب اکوتوریسم حیات وحش باشد.
کرامت حافظی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار نمود: ۱۲ اسفند (3 March ) روز جهانی آگاهی در مورد حیات وحش است (World Wildlife Day) است که در این روز بر اهمیت گونه های حیات وحش و ضرورت حفظ و مراقبت از آنها تاکید می شود.
عضو گروه تنوع زیستی خوزستان در ادامه بیان نمود: استان خوزستان زیستگاه بیشتر از ۳۹۶ گونه پرنده، ۷۶ گونه پستاندار، ۸۵ گونه خزنده، ۵ گونه دوزیست، ۵۶ گونه ماهی آب های داخلی و ۹۰۰ گونه ماهیان خلیج فارس است.
عضو کمیته ثبت پرندگان ایران اضافه کرد: خوزستان در جنوب غرب ایران زیستگاه های متنوعی از ساحل دریاهای آزاد در خلیج فارس تا ارتفاع (سه هزار و ۷۵۴ متر کوه کینو) در زاگرس بختیاری را شامل می شود.
وی افزود: یک سوم خوزستان کوهستان زاگرس است و بخش وسیع دیگر جلگه خوزستان که در این جغرافیا کوه های برف گیر و یخچال های زاگرس، جنگل های بلوط، کوهپایه ها، رودها، جنگل های کهن گرمسیری رودخانه ای میانرودان (بین النهرین) در ساحل کارون، دز، کرخه، مارون، تالاب ها، شنزارها غرب خوزستان زیستگاه های متنوعی را بوجود آورده که هر کدام گونه های ویژه ای را به خود جذب می کنند.
عضو گروه ثبت پستانداران ایران ضمن اشاره به حضور شیر ایرانی و یوز ایرانی در خوزستان اظهار نمود: آخرین شیر ایرانی در ۸۰ سال پیش در سردشت دزفول مشاهده شده و آخرین یوز مشاهده شده در خوزستان هم در سال ۱۳۴۴ یعنی ۵۶ سال پیش در شنزارهای اطراف رود کرخه در اندیمشک کشته با شکار تشریفاتی منقرض شد.
فعال محیط زیست خوزستان اضافه کرد: امروز بخش های مرکزی ایران تنها زیستگاه باقیمانده یوز آسیایی در جهان است اما شیر ایرانی در ایران منقرض شده و تنها برخی از این گونه در طبیعت جهان در پارک ملی گیر گجرات هندوستان زیست می کنند.
گونه های در معرض انقراض
وی اظهار داشت: متأسفانه حالا گونه های فراوان در معرض تهدید و انقراض لیست سرخ جهانی قرار گرفته که ۳۵ گونه پرنده، ۱۹ گونه پستاندار، ۵ گونه خزنده و یک دوزیست در خوزستان در لیست سرخ جهانی (IUCN Red list) در معرض تهدید و انقراض قرار دارند؛ از این میان گونه های مانند پرنده خروس کولی اجتماعی و لاک پشت دریایی پوزه عقابی در وضعیت به شدت در معرض انقراض (CR) هستند و گونه های مانند پلنگ ایرانی، گوزن زرد ایرانی، موش دم بلند میان رودان، سسک نیزار خوزی، عقاب صحرایی، لاک پشت فراتی و کوسه نهنگ در معرض انقراض جهانی (EN) هستند.
عضو کمیته ثبت پرندگان ایران بیان نمود: همینطور گونه های مانند سمور آبی (شِنگ) میانرودان، سمندر لرستانی، لاک پشت زمین زی مهمیز دار، آهوی شنی، اردک مرمری، عقاب شاهی و… جز گونه های صدمه پذیر (Vulnerable) محسوب می شوند.
عضو گروه ثبت پستانداران ایران اضافه کرد: گونه های دیگری هم مانند پازن (کل و بز)، شِنگ (سمورآبی) اوراسیایی، کفتار راه راه، قوچ و میش، آهو ایرانی و و پستانداران دریایی مانند دلفین گوژپشت هندی گونه های دیگر حیات وحش در معرض خطر در خوزستان هستند.
وی تصریح کرد: بزرگترین گوشت خوار ایران یعنی خرس قهوه ای و کوچک ترین گوشت خوار جهان راسو و پستانداران کمیاب مانند شاه روباه، رودک (گورکن) عسل خوار، رودک ایرانی، وزغ لرستانی و گونه های پرارزش دیگر در خوزستان زیستگاه دارند.
حافظی اظهار داشت: زیستگاه های متنوع خوزستان علاوه بر این که پرندگان مختلف را جذب می کنند از نظر جغرافیایی در شاهراه مهاجرت پرندگان هم واقع شدند و پرندگان مهاجر اروپا، آسیا و آفریقا از خوزستان عبور می کنند و برخی در خوزستان در راه مهاجرت تغذیه و استراحت می کنند، برخی زمستان گذران هستند و برخی تابستان گذرانی و جوجه آوری دارند.
فعال محیط زیست خوزستان اظهار نمود: برخی گونه ها مانند گونه های لیست سرخ جهانی مانند سسک نیزار خوزی و اردک مرمری در زیستگاه های تالابی خوزستان که بزرگترین تالاب های کشور و مهم ترین تالاب های خاورمیانه هستند، زادآوری دارند و این بخش از جهان مهم ترین زیستگاه زادآوری آنها به حساب می آید.
وی اضافه کرد: همینطور گونه های کمیاب پرندگان جغد طلایی، جغد ماهی خوار، اکراس آفریقایی، باکلان مارگردن و غول حواصیل بزرگترین حواصیل جهان هم در خوزستان مقیم و زادآور هستند که جز کمیاب ترین پرندگان خاورمیانه هستند. خوزستان بهشت پرنده نگری خاورمیانه است و از نظر اکوتوریسم می تواند قطب اکوتوریسم حیات وحش باشد و پذیرای پرنده نگرها و عکاسان حیات وحش از سراسر جهان باشد.
عوامل مؤثر در انقراض
روز حیات وحش و روز گرامیداشت گونه های در خطر انقراض روزی است که در این روز بر اولویت های حفاظتی تاکید می شود چونکه محدودیت هایی مانند زمان؛ بودجه و امکانات سبب می شود که محافظت از برخی گونه ها در اولویت باشد.
عضو گروه ثبت پستانداران ایران خاطرنشان کرد: تخریب زیستگاه ها، کم آبی، انتقال آب ها، سدسازی، آتشسوزی، شکار و هجوم گونه هایی مانند سگ ها بلای جان حیات وحش و گونه های در معرض انقراض و در معرض تهدید هستند.
حافظی اضافه کرد: حق آبه زیستی تالاب ها که حساس ترین اکوسیستم ها در خوزستان هستند متأسفانه تأمین نمی شود؛ جنگل های زاگرس در زیر فشار بی رویه چرای دام و آتشسوزی و زغال گیری قرار دارند و شنزار خوزستان با اقدامات غلط درحال مالچ پاشی و نابودی هستند.
وی اظهار داشت: گونه های مهاجم مانند ماهی تیلاپیا و کاشت کهور آمریکایی در خوزستان توسط دولت ترویج می شوند و سگ ها که بلای جان حیات وحش هستند که کنترل نمی شوند به صورتی که نخستین مشاهده گونه در خطر انقراض موش دم بلند میان رودان (Long tailed Nesokia) برای نخستین بار در ایران در تیرماه ۱۴۰۰ به صورت شکار شده توسط سگ های ولگرد توسط یگان حفاظت محیط زیست هورالعظیم به ثبت رسید.
فعال محیط زیست خوزستان خاطرنشان کرد: هنوز فرصت احیای طبیعت زیبای خوزستان و گونه های حیات وحش وجود دارد اما شاید آخرین نسلی باشیم که بتوانیم برای حفظ این گونه ها قدمی مؤثر برداریم.
منبع: golpich.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب