گل پیچ GolPich

آلودگی هوا در تبریز وعده هایی که هر زمستان خاکستری می شوند

آلودگی هوا در تبریز وعده هایی که هر زمستان خاکستری می شوند گل پیچ: هر سال با شروع فصل سرما، خیابان های تبریز زیر سایه آلودگی هوا خاکستری می شوند؛ وعده های بی نتیجه، ابهام استفاده ازمازوت و نفس های خسته شهروندان، روایتی تکراری از سرمای تبریز ساخته است.



خبرگزاری مهر - گروه استانها، اسرا درویشی؛ فصل سرمای تبریز، بار دیگر نفس های شهروندان را به شماره انداخته است. هوای آلوده، خیابان های خاکستری و شکایت هایی که از سوزش گلو و نفس تنگی شنیده می شود، تصویری است که هر سال با کاهش دما در این کلان شهر تکرار می شود. آلودگی هوا به یک معضل ریشه دار تبدیل گشته که نه فقط سلامت مردم را تهدید می کند، بلکه اعتماد به وعده های مسئولان را نیز خدشه دار کرده است.
با وجود شبکه گسترده گازرسانی در آذربایجان شرقی، مازوت سوزی همچنان یکی از عوامل اصلی آلودگی هوای تبریز مطرح است. هر سال مسئولان وعده می دهند که مشکل حل خواهد شد، اما زمستان که می رسد، بوی دود و سایه خاکستری باردیگر بازمی گردد. آیا این معضل حل شدنی است، یا مردم تبریز باید همچنان با آلودگی هوا زندگی کنند؟

آلودگی هوا؛ خیابان های خاکستری و صدای سرفه ها

سه روز متوالی است که هوای تبریز در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس قرار دارد. طبق گزارش مرکز پایش کیفی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی، شاخص کیفیت هوا (AQI) در این شهر برمبنای ذرات معلق ۲.۵ میکرونی به عدد ۱۲۶ رسیده است. این وضعیت، برای افراد دارای بیماریهای تنفسی، خردسالان و سالمندان، هشدار جدی شمرده می شود.
اما این هشدارها تنها به گروههای حساس محدود نمی گردد. مردم در خیابان ها، رانندگان در خودرو ها و حتی دانش آموزان در مدارس، از نتایج آلودگی هوا شکایت دارند.
سارا، دانش آموزی که در محله یاغچیان زندگی می کند، می گوید: هر روز با ماسک به مدرسه می روم، اما باز هم چشم هایم می سوزد. سردرد دارم و نمی توانم درست نفس بکشم.

مازوت سوزی؛ بحران هر زمستان

یکی از متهمان اصلی آلودگی هوای تبریز، استفاده از مازوت در نیروگاه های این شهر است. مسئولان می گویند که مازوت سوزی تنها در وضعیت اضطرار به انجام می رسد، اما این شرایط اضطرار چرا هر سال تکرار می شود؟
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در این خصوص می گوید: ۱۷ مهرماه سال جاری نامه ای به شرکت ملی گاز ارسال کردیم و تاکید کردیم که تنها در زمان لزوم، مازوت سوزی صورت گیرد. هرچند ما پیگیر مازوت سوزی ایمن و کاهش میزان گوگرد در مازوت هستیم و شرکت های دانش بنیان می توانند دراین خصوص کمک کنند.
این وعده ها اما برای مردم تبریز قانع کننده نیست.
علی حسینی، راننده تاکسی در محله ولیعصر، می گوید: سال هاست که می شنویم مازوت فقط در موارد اضطراری استفاده می شود، اما چرا هر زمستان همین اضطرار تکرار می شود؟ اگر چاره ای وجود دارد، چرا اجرائی نمی شود؟

بهره مندی کامل از گاز؛ چرا مازوت همچنان انتخاب می شود؟

بر اساس آمار رسمی، حالا ۱۰۰ درصد شهرها و ۹۹.۲ درصد روستاهای آذربایجان شرقی از شبکه گاز طبیعی بهره مند هستند. این یعنی بالاتر از دو میلیون خانوار و واحد صنعتی در استان به این انرژی پاک دسترسی دارند.
فیروز خدایی، مدیرعامل شرکت گاز استان، می گوید: ما تا حالا ۲۶ هزار کیلومتر خطوط تغذیه و شبکه توزیع در استان اجرا کرده ایم و خدمات رسانی بهتری ارائه می دهیم. همین طور با دانشگاه های استان، همچون دانشگاه تبریز، تفاهم نامه هایی منعقد کرده ایم تا راهکار هایی برای مخاطرات زیست محیطی ارائه شود.
اما سوالی که شهروندان تبریز می پرسند این است: چرا با توجه به این شبکه گسترده گازرسانی، نیروگاه ها هنوز به مازوت متکی هستند؟ آیا این مسئله ناشی از کمبود گاز است یا سیاستگذاری های نادرست؟

آلودگی هوا؛ پیامدی برای سلامت و زندگی اجتماعی

آلودگی هوا نه فقط سلامت جسمی مردم را تهدید می کند، بلکه نتایج اجتماعی و اقتصادی گسترده ای دارد. سوزش گلو، تنگی نفس و سردرد تنها قسمتی از علایم بیماری هایی است که در ایام آلوده بیشتر گزارش می شود.
یک پزشک بیمارستان در تبریز می گوید: در ایام آلوده، تعداد بیماران مراجعه کننده به اورژانس، خصوصاً افراد دارای بیماریهای قلبی و تنفسی، به شدت بیشتر می شود. این وضعیت فشار زیادی بر سیستم درمانی وارد میکند.
اما این فقط سلامت جسمی نیست که تحت تأثیر قرار می گیرد. لغو کارهای ورزشی در فضای باز و کاهش راندمان کاری، از دیگر نتایج اجتماعی آلودگی هواست.
امیر رحیمی، کارگر ساختمانی است، او می گوید: ما مجبوریم در این هوا کار نماییم. اگر کار نکنیم، خرج زندگی خودرا از کجا تامین کنیم؟ اما شب ها که به خانه می روم، دیگر نمی توانم درست نفس بکشم.

مسئولان چه می گویند؟

استاندار آذربایجان شرقی در یکی از جلسات اخیر خود اصرار کرد که سلامت شهروندان نباید قربانی مشکلات انرژی و سیاستگذاری های ناصحیح شود.
وی اظهار داشت: تمامی دستگاه های مسئول باید هماهنگی بیشتری داشته باشند تا چاره ای پایدار برای کاهش آلودگی هوا ارائه شود. شفافیت دراین خصوص نیز ضرورت دارد.
اما برای شهروندان تبریز، این سخنان تازگی ندارد. آنها بارها این وعده ها را شنیده اند و تغییر ملموسی در کیفیت هوای شهر ندیده اند.
محبوبه پوررضا دانشجوی دانشگاه تبریز، می گوید: ما فقط می خواهیم هوای پاک داشته باشیم. این همه وعده که هر سال تکرار می شود، دیگر برای ما قابل قبول نیست.
تبریز، این کلان شهر تاریخی و صنعتی، سال هاست که با بحران آلودگی هوا دست وپنجه نرم می کند. هر زمستان، با کاهش دمای هوا و شروع مازوت سوزی در نیروگاه ها، مردم این شهر با سوزش گلو، نفس های سنگین و خیابان های خاکستری مواجه می شوند.
با وجود شبکه گسترده گازرسانی و کوشش های اعلام شده برای کاهش آلودگی، هنوز پاسخ مشخصی به این پرسش داده نشده است که چرا هر سال این معضل تکرار می شود. آیا راهکار واقعی برای این بحران وجود دارد، یا تبریز باید همچنان زمستان های خاکستری را تجربه کند؟
شهروندان تبریز منتظرند؛ آیا این زمستان متفاوت خواهد بود؟

1403/08/28
09:14:44
5.0 / 5
243
تگهای خبر: آلودگی , بحران , بیماری , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
گل پیچ - GolPich
golpich.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل پیچ محفوظ است

گل پیچ

فروش دسته گل و سبد گل